Kolejna część niezwykle lubianej serii książek Bartka Kieżuna łączących erudycyjne opowieści i osobiste historie z przepysznymi przepisami. Tym razem wielbiciel śródziemnomorskiej kuchni zabiera nas do Chorwacji i jak sam mówi: dzieli się wspomnieniami i opowieściami, które szczególnie ujęły jego serce. Na kartach tej książki spotkacie chorwackich królów, rzymskich cesarzy i osmańskich sułtanów. A na talerzach zobaczycie niezwykłe, smakowite kombinacje, bo w kulinarnym wszechświecie Chorwacji mieszali mniej lub bardziej skutecznie Grecy i Rzymianie, Turcy i Węgrzy, Włosi i Austriacy. A efekt? Jedyny i niepowtarzalny. Przekonajcie się sami.
„Kompetentna wielce i z pasją napisana, a w dodatku pięknie wydana książka — takie rzeczy nie zdarzają się zbyt często.”
Robert Makłowicz
„Już w momencie, kiedy pobieżnie wertowałam tę książkę, wiedziałam, że stanie się moją wierną towarzyszką i będę ją otwierać za każdym razem, kiedy zatęsknię za chorwackimi zapachami, smakami i kolorami. A potem wczytałam się w opowieści Bartka Kieżuna i zrozumiałam, że to o wiele więcej niż książka kulinarna — to także niebanalny reportaż, wciągający esej podróżniczy i przede wszystkim przepiękny hołd dla Chorwacji.”
Aleksandra Wojtaszek, kroatystka
Chorwacja do zjedzenia
93.59 zł
Podmiot odpowiedzialny za bezpieczeństwo produktu: GRUPA WYDAWNICZA FOKSAL Sp. z o.o., ul. Marszałkowska 116/122, 00-017 Warszawa (PL), adres e-mail: biuro@gwfoksal.pl
5 w magazynie
Wymiary | 21 × 27 cm |
---|---|
Autor | Bartek Kieżun |
Wydawnictwo | Buchmann / GW Foksal |
Rok wydania | 2024 |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 288 |
Format | 21.0 x 27.0 cm |
Numer ISBN | 978-83-8387-178-3 |
Kod paskowy (EAN) | 9788383871783 |