Kuchnię śródziemnomorską można opisać za pomocą zaledwie kilku słów.
Mąka, wino, ryba i oliwa – składniki najlepszej jakości, z których wyczarujesz niezwykłe bogactwo smaków, zapachów i feerię barw.
Dzięki tej książce dowiesz się, jak produkty tak proste, że aż wysublimowane, tworzą pomost między cucina povera
a couisine gourmound
, między włoską trattorią zarządzaną niepodzielnie przez charyzmatyczną włoską mammę a restauracjami prowadzonymi przez wielkich szefów kuchni wykształconych w słynnej Le Cordon Bleu, między lazurowym morzem a rozgrzanym w słońcu gajem oliwnym.
Monika Turasiewicz i Bartek Kieżun zabiorą cię w śródziemnomorską podróż i zaproszą na wystawną ucztę. Skosztujesz potraw, których smaku nie da się zapomnieć. Zachwycą cię:
• cappuccino kalafiorowe z truflą,
• ravioli z jagnięcym ragù,
• krem z kalarepki z pesto z młodego szczawiu,
• chrupiące kwiaty cukinii z salsą z pomidorów i awokado,
• chłodnik z szyjkami raków,
• krewetki w miodzie z chili,
• homar à la thermidor,
• wątróbka drobiowa z pomidorami, wiśniówką i szałwią,
• lawendowa panna cotta.
Z proponowanych trzynastu menu stwórz niezapomniane przyjęcie, zadziw znajomych i rozpieść nawet najbardziej wymagające podniebienia. Poznaj zasady idealnego wine pairingu i dobierz wino, które dopełni twoją ucztę.
Farina. Kuchnia śródziemnomorska
80.71 zł
Podmiot odpowiedzialny za bezpieczeństwo produktu: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak Sp. z o.o., ul. Kościuszki 37, 30-105 Kraków (PL), numer telefonu: 126199500, adres e-mail: sekretariat@znak.com.pl
2 w magazynie
Autor | Bartłomiej Kieżun, Monika Turasiewicz |
---|---|
Wydawnictwo | Znak |
Rok wydania | 2022 |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 288 |
Format | 20.0 x 25.5 cm |
Numer ISBN | 978-83-240-8479-1 |
Kod paskowy (EAN) | 9788324084791 |