Bezpieczne i smaczne potrawy na cały dzień dla chorych na cukrzycę typu 2 i ich rodzin. Inspiracje kulinarne dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę.
Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru zdrowo. Dla wielu osób zdrowo znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka od wielu lat pracująca ze słodkimi ludźmi pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i estetycznie podane.
W książce znajdziesz:
– przepisy na śniadania, przekąski, przystawki, zupy, dania główne, desery i kolacje,
– przepisy na potrawy wegetariańskie, mięsne, rybne, pasty, wypieki, soki i koktajle,
– propozycje dań prostych, łatwych do zrobienia w pięć minut, oraz wykwintnych, idealnych na przyjęcia,
– wyliczone dla KAŻDEJ potrawy indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe oraz kaloryczność,
– porady dotyczące racjonalnego odżywiania się w cukrzycy typu 2,
– wskazówki, jak obliczać IG, WW, WBT i kaloryczność potrawy.
Dorota Drozd jest członkiem Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Europejskiej Fundacji Pielęgniarek Diabetologicznych, pielęgniarką o specjalizacji diabetologicznej, edukatorem diabetologicznym i psychodietetykiem. Opiekuje się osobami chorymi na cukrzycę w Poradni Diabetologicznej Polikliniki Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego Nr 1 w Lublinie. Jest autorką książek Insulinooporność, Kuchnia świata dla diabetyków, Cukrzyca. Jak z nią żyć, wydanych przez Wydawnictwo RM, oraz licznych.
Kuchnia polska dla diabetyków, wydanie 3
24.77 zł
Podmiot odpowiedzialny za bezpieczeństwo produktu: Wydawnictwo RM, Mińska 25, 03-808 Warszawa (PL), adres e-mail: handlowy@rm.com.pl
12 w magazynie
Autor | Dorota Drozd |
---|---|
Wydawnictwo | RM |
Rok wydania | 2021 |
Oprawa | miękka |
Liczba stron | 160 |
Format | 23.5 x 16.5 cm |
Numer ISBN | 9788381515764 |
Kod paskowy (EAN) | 9788381515764 |