Czym jest współczesna kuchnia polska? Czy to schabowy z ziemniakami, pierogi ruskie i kapusta? Nie! To wyjątkowe, choć często proste dania powstające w zgodzie z ideą slow food.
Wyrusz w niezwykłą podróż przez urzekające wioski i malownicze zakątki, które odkryjesz dzięki kulinarnemu przewodnikowi Natalii Sosin-Krosnowskiej.
Poznaj wspaniałe smaki i lokalne produkty, które trafiają prosto z ogrodu na stół.
Dowiedz się, jak doprawić tradycyjne dania szczyptą nowoczesności.
• Wegański smalec z fasoli
• Pasztet z amarantusa ze śliwkami
• Omlet z kiszoną kapustą, olejem szczypiorkowym i miodem
• Policzek wołowy na purée chrzanowym z piklowanymi burakami
• Tartaczna zupa rybna
• Deser z ogórka z pistacjami
• Domowy cydr
to tylko część z potraw, których twórcy czerpią z polskiego dziedzictwa kulinarnego.
Natalia Sosin-Krosnowska spośród stu agroturystyk, które odwiedziła, podróżując po Polsce, wybrała dwadzieścia. Ich właściciele zapraszają nas do wspólnego stołu, opowiadają o tym, kim są, jak odnaleźli swoje miejsce na Ziemi, dlaczego wybrali życie na wsi, jak wyglądała ich kulinarna droga, co ich inspiruje i dlaczego goszczenie i karmienie ludzi sprawia im taką przyjemność.
Niektórzy z jej rozmówców to weganie, inni specjalizują się w daniach mięsnych, gotowaniu dla osób z wykluczeniami dietetycznymi lub w tworzeniu dań z wykorzystaniem kwiatów i chwastów. Co ich łączy? Pasja, dbałość o jakość produktów i otwartość na drugiego człowieka.
W tych doświadczeniach miłości i troski zawarta jest magia smaku.
Rozmowy przy stole. O życiu na wsi, gotowaniu i miłości
41.99 zł
Podmiot odpowiedzialny za bezpieczeństwo produktu: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak Sp. z o.o., ul. Kościuszki 37, 30-105 Kraków (PL), numer telefonu: 126199500, adres e-mail: sekretariat@znak.com.pl
1 w magazynie
Waga | 0.4 kg |
---|---|
Autor | Natalia Sosin-Krosnowska |
Wydawnictwo | Znak |
Rok wydania | 2021 |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 320 |
Format | 16.5 x 23.0 cm |
Numer ISBN | 978-83-240-7464-8 |
Kod paskowy (EAN) | 9788324074648 |