Paryż harujący, czyli stolica smaku od kuchni
„Pozory wprawiają w ruch restaurację, podobnie jak to miasto. Różnica między tym, co widoczne, i tym, co ukryte, jest bezkresna jak ocean. Restauracja w rzeczywistości jest oszustwem”.
Edward Chisholm przyjechał do Francji, marząc o przygodzie i znalezieniu swojego miejsca w świecie. Próbując związać koniec z końcem i wybić się jako pisarz, podjął decyzję, która okazała się przełomowa: rozpoczął pracę jako pikolak – asystent kelnera – w jednej z paryskich restauracji. Po drugiej stronie kuchennych drzwi, z dala od oczu gości, poznał oblicze paryskiej gastronomii, które w niczym nie przypomina tego oficjalnego. To świat wyzysku, rywalizacji, klasowości i rasowych uprzedzeń. Świat, z którego tylko nielicznym uda się wydostać.
„Kelner w Paryżu jest próbą opowiedzenia historii ludzi, którzy żyją i pracują po drugiej stronie wahadłowych drzwi oznaczonych tabliczką PRIVÉ, i chociaż częściowego ukazania, jak to jest mieszkać w Paryżu i pracować w paryskiej restauracji”.
Książka Chisholma, skomponowana niczym wytworna francuska kolacja, to demaskacja stolicy smaku. Wyjątkowo ciekawy obraz Paryża – miasta świateł, miłości i… harujących pracowników restauracji.
Tłumacz: Jakub Jedliński
Kelner w Paryżu. Co ukrywa stolica smaku?
48.41 zł
Odkryj fascynujący świat paryskiej gastronomii z „Kelnerem w Paryżu” Edwarda Chisholma! To niezwykła opowieść o pasji, walce i codziennych zmaganiach ludzi, którzy tworzą serce stolicy smaku. Przenieś się za kulisy tętniących życiem restauracji, gdzie blask reflektorów kontrastuje ze znojem pracy, a każdy kęs potraw niesie z sobą historie pełne emocji i prawdziwych wyzwań. Nie przegap tej wyjątkowej książki, która ujawnia nieznaną stronę Paryża – miasta marzeń i trudów życia!
Brak w magazynie
| Wymiary | 13.5 × 21.5 cm |
|---|---|
| Autor | Edward Chisholm |
| Wydawnictwo | Otwarte |
| Rok wydania | 2024 |
| Oprawa | miękka ze skrzydełkami |
| Liczba stron | 440 |
| Format | 13.5 x 21.5 cm |
| Numer ISBN | 978-83-8135-370-0 |
| Kod paskowy (EAN) | 9788381353700 |












