?Armia maszeruje na brzuchu? ? w myśl znanej wojskowej sentencji autor wędruje przez stulecia wraz z wojskami walczącymi w największych wojennych kampaniach, bitwach i potyczkach. Prezentuje historię od kuchni ? w dosłownym tego słowa znaczeniu ? od starożytności po czasy II wojny światowej. W pełnych pasji opowieściach zdradza, co warzono w wojskowych kotłach, co można było znaleźć w żołnierskich menażkach i oczywiście czym to popijano, bo woda nie zawsze nadawała się do spożycia, zaś alkohol był nie tylko środkiem odurzającym dodającym animuszu, ale także często zamiennikiem jedzenia.
W kolejnych rozdziałach przeczytamy m.in., jak z problemami aprowizacyjnymi radzili sobie Grecy, Persowie, żołnierze Aleksandra Macedońskiego, średniowieczni rycerze i uczestnicy krucjat, wojska napoleońskie, powstańcy, legioniści Piłsudskiego, armie walczące podczas obydwu wojen światowych, a także jeńcy wojenni.
Autor, zaglądając na zaplecze armii, prezentuje zmaganiach logistyków, kwatermistrzów, markietanów, kucharzy i wielu innych osób zapewniających wikt żołnierzom. Swe opowieści okrasza licznymi ciekawostkami, anegdotami, zaskakującymi faktami, a niekiedy mrożącymi krew w żyłach szczegółami.
Historia kuchni polowej.
40.10 zł
Podmiot odpowiedzialny za bezpieczeństwo produktu: WYDAWNICTWO SBM SP. Z O.O., Sułkowskiego 2/2, 01-602 Warszawa (PL), adres e-mail: sbm@wydawnictwo-sbm.pl
6 w magazynie
Autor | Andrzej Fiedoruk |
---|---|
Wydawnictwo | SBM |
Rok wydania | 2024 |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 304 |
Format | 14.5×20.5cm |
Numer ISBN | 9788383481852 |
Kod paskowy (EAN) | 9788383481852 |