Nieoficjalny środek płatniczy, wyraz buntu przeciw władzy, owoc rzemieślniczej pasji, źródło utrzymania, regionalny rarytas, mętny znieczulacz… To wszystko – a także dużo, dużo więcej – można powiedzieć o bimbrze, niezbywalnym elemencie społecznego pejzażu, który od wieków, jako towar równie mocno zakazany, co pożądany, skapuje do butelek, garnców i beczułek w kuchniach, piwnicach, chatkach i leśnych ostępach. Najnowsza książka Andrzeja Fiedoruka, znawcy historii kulinariów, smakosza, rodowitego Podlasianina, zaprasza nas w podróż po świecie drożdży, cukru, enzymów, zacierów, nalewów, rurek i miednic. Oprócz historii pędzenia samogonu czeka tu na nas ogrom szczegółowych porad i rozmaitych receptur, a także opowieści bimbrownika, który przemierza podlaską puszczę w poszukiwaniu jej smakowitego ducha. Warto do niego dołączyć!
Z duchem puszczy. Książka o podlaskim bimbrze
45.47 zł
Podmiot odpowiedzialny za bezpieczeństwo produktu: Księży Młyn Dom Wydawniczy Michał Koliński, Księży Młyn 14, 90-345 Łódź (PL), adres e-mail: biuro@km.com.pl
3 w magazynie
Wymiary | 16.5 × 23.5 cm |
---|---|
Autor | Andrzej Fiedoruk |
Wydawnictwo | Księży Młyn |
Rok wydania | 2025 |
Oprawa | zintegrowana |
Liczba stron | 160 |
Format | 16.5 x 23.5 cm |
Numer ISBN | 978-83-7729-808-4 |
Kod paskowy (EAN) | 9788377298084 |