Celem tej publikacji nie jest pokazanie tego, co nazywa się kuchnią żydowską. Przedstawione przepisy to symboliczny wybór receptur spisanych przez przedwojennych krakowian żydowskiego pochodzenia, w większości niereligijnych.
Te prywatne notatki są czymś więcej niż podpowiedzią, jak gotować – stały się także pretekstem do biogramów i tłem fragmentu życia niegdyś jednej czwartej społeczności Krakowa. Ten obraz byłby zbyt ubogi bez pokazania restauracji i kawiarni prowadzonych przez żydowskich obywateli naszego miasta.
W notesie znalazły się więc zdjęcia i informacje o takich lokalach, a w biogramach – fragmentaryczne dane o życiu w przedwojennym Krakowie, historii nieistniejących już miejsc, dramacie wojennym i późniejszych dziejach. Podczas badań okazało się, że wiele rodzin restauratorów było związanych z rozwojem krakowskiego i polskiego sportu, więc i ten aspekt pojawił się publikacji. Publikacja ma formę notesu do czytania. Tych, którzy mają chęć poszukać więcej informacji, zachęcamy do pójścia śladem bibliografii i do dopisywania znalezionych wiadomości na wolnych stronach. Można tam też notować własne przepisy lub notatki ulepszające podane receptury.
Teksty zamieszczone w notesie są dwujęzyczne: po polsku i po angielsku.
Żydowscy obywatele Krakowa .Tom 3. Kuchnia i kultura
22.94 zł
1 w magazynie
Wymiary | 15 × 21 cm |
---|---|
Autor | praca zbiorowa |
Wydawnictwo | Emg |
Seria wydawnicza | Żydowscy obywatele Krakowa |
Rok wydania | 2020 |
Język | polski, angielski |
Liczba stron | 164 |
Format | 15.0 x 21.0 cm |
Numer ISBN | 978-83-63464-29-5 |
Kod paskowy (EAN) | 9788363464295 |