Co nam Gmyz zgotował? Przepisy ze szczyptą…

26.39 

2 w magazynie

SKU: 1306938 Kategorie: ,

50 przepisów kulinarnych
50 osób ze świata polityki
50 rozmów w kuchni – głównie o polityce

Niezwykła książka kucharska, która powstała na podstawie programu telewizyjnego prowadzonego przez Cezarego Gmyza – „Kuchnia polska”.
Gmyz zaprosił do swojej kuchni, między innymi: Andrzeja Dudę, Pawła Kukiza, Piotra Jeglińskiego, Johna Godsona, Antoniego Macierewicza, Katarzynę Piekarską, żeby się pokłócić na tematy polityczne, a pogodzić nad talerzem pysznych potraw.
A przepisy – Istny fjużyn: flaczki po warszawsku, babka ziemniaczana, risotto z grzybami, zupa krem ze szparagów, leczo, wołowina po czesku i wiele innych.

Co tu dużo kryć – Czarek był pierwszy. Gdy ja krępowałem sie jeszcze pisać o gotowaniu pod własnym nazwiskiem i w dzienniku „Życie” ukrywałem się pod pseudonimem „Rabarabar”, on już śmiało podpisywał serwowane czytelnikom kulinarne felietony – wszystkie z osobiście sprawdzonymi przepisami. Do dziś pamiętam wyborny smak canelloni alla Rossini, których przepis zaczerpnąłem z krynicy kulinarnej wiedzy Cezarego Gmyza.
Potem miałem zaszczyt gotować risotto z borowikami w jego autorskim programie „Kuchnia Polska”. Nie przeraził mnie jego image Polaka z nożem w zębach, bo znam od lat jego poczciwość.
Teraz juz każdy będzie mógł gotować z tym protestanckim kacerzem, który w kwestii kuchni pojął cały urok katolickiej wiary: ze dobre gotowanie to miła Bogu sztuka, a nie papistowskie zepsucie.
Piotr Semka
Halibut w sosie z kaparów w wykonaniu Andrzeja Dudy
Andrzej Duda, kulinarny ignorant, jak sam siebie nazwa, podczas krojenia pomidorów opowiada Cezaremu Gmyzowi o tym, jak trafił do polityki i jak został kandydatem w wyborach prezydenckich. Mówi też o swojej pasji – jeździe na nartach. Na pytanie – Co pan robi gdy nie ma śniegu? Andrzej Duda odpowiada – Marzę o tym, że nadejdzie.

Zupa krem z białych szparagów – gotuje Paweł Kukiz
Paweł Kukiz, mistrz w obieraniu szparagów, opowiada Gmyzowi o swoich dwóch „korbach” – policji i jowach. Panowie kłócą się i o szparagi, i o politykę.
Nad gotowym już kremem ze szaragów Gmyz przekonuje Pawłla Kukiza do ordynacji mieszanej.

Pierś kurczęca w sosie czereśniowo wiśniowym w asyście Piotra Jeglińskiego
Piotr Jegliński nieco się w kuchni Gmyza leni, ale za to opowiada przez jakie służby był ścigany, a lista jest długa. Podczas panierowania kurczaka Panowie rozmawiali o książkach, o wydawnictwie i o Waldemarze Pawlaku. Piotr Jegliński mówi Gmyzowi, jakie towarzystwo
i jakiej przyjaźni funkcjonowało w rodzinnej wsi Pierwszego Strażaka III RP.

Waga 0.432 kg
Wymiary 1.7 × 15.4 × 22 cm
Autor

Cezary Gmyz

Wydawnictwo

Editions Spotkania

Rok wydania

2016

Oprawa

twarda

Liczba stron

120

Format

15.5×22.5 cm

Numer ISBN

978-83-7965-132-0

Kod paskowy (EAN)

9788379651320

Bezpieczne płatności
Płać bezpiecznie kartą, BLIKiem lub szybkim przelewem.
Darmowa dostawa
Szybka i wygodna dostawa prosto pod Twoje drzwi.
Prezenty i wyprzedaże
Dołącz do newslettera i zyskaj dostęp do wyjątkowych promocji.
Wsparcie
Masz pytanie? Nasz zespół służy pomocą o każdej porze.

Zapisz się do naszego Newslettera!

Bądź na bieżąco z promocjami

Co nam Gmyz zgotował? Przepisy ze szczyptą...
Co nam Gmyz zgotował? Przepisy ze szczyptą…

26.39 

2 w magazynie