Lampart w pomarańczach to propozycja dla tych, którzy pragną zwiedzić Sycylię w sposób nietypowy: szlakiem kulinarnym. Poszukując smaku tej włoskiej wyspy pomiędzy Europą a Afryką, trafimy na barwne i gwarne targi i festy, zwiedzimy tonnary związane z połowem tuńczyków, znajdziemy się na planie filmowym i w pałacu przy książęcym stole. Poznamy proces produkcji oliwy, uprawę winorośli i sekrety popularnej kuchni ulicznej. Dowiemy się, co lubili jadać mafijni bossowie i komisarz Montalbano, a dzięki przepisom zamieszczonym przez autorkę będziemy mogli przyrządzić je sami. Książkę uzupełniają autorskie fotografie i receptury na przystawki i dania główne z warzyw, ryb i owoców morza, nie brakuje też deserów. Jest to propozycja dla tych, którzy lubią kulinarne wędrówki i ciekawostki oraz chcą z prostych składników szybko przygotować dania pachnące morzem i wakacjami.
Lampart w pomarańczach. Sycylijskie zapiski kulinarne
25.99 zł
Podmiot odpowiedzialny za bezpieczeństwo produktu: WYDAWNICTWO BERNARDINUM SPOŁKA Z O.O., ul. KS.BP K.DOMINIKA 11, 83-130 Pelplin (PL), adres e-mail: bernardinum@bernardinum.com.pl
1 w magazynie
Autor | Ewa Karolina Cichocka |
---|---|
Wydawnictwo | Bernardinum |
Rok wydania | 2021 |
Oprawa | miękka ze skrzydełkami |
Liczba stron | 308 |
Format | 14.0 x 20.5 cm |
Numer ISBN | 978-83-8127-571-2 |
Kod paskowy (EAN) | 9788381275712 |