Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało wiele czynników
Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców. Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań.
Drugim czynnikiem była religia, która w czasach pogańskich nadawała rytualnych znaczeń potrawom. Pierogi, przypominające słońce z jego promieniami, wiążą się z praktykami solarnymi, które praktykowane były na terenach dzisiejszej Polski, np. na górze Ślęży. Jajko, jako zalążek nowego życia, stało się symbolem odradzania się i początku świata, a mak, posiadający mnogość nasion, uważany był za symbol płodności.
W czasach chrześcijańskich część pogańskich wierzeń została zaadoptowana do praktyk nowej wiary. Pierogi np. podawano pierwotnie jedynie w czasie świąt, a jajko jako symbol zmartwychwstania Chrystusa podawano w czasie świąt Wielkanocnych…
Polish Cooking
35.81 zł
Podmiot odpowiedzialny za bezpieczeństwo produktu: Festina s.c., ul. Sobolewska 18a, 02-908 Warszawa (PL), adres e-mail: wydawnictwo@festina.org.pl
1 w magazynie
Waga | 0.477 kg |
---|---|
Wymiary | 0.9 × 17 × 24.5 cm |
Autor | praca zbiorowa |
Wydawnictwo | FESTINA |
Rok wydania | 2012 |
Język | angielski |
Oprawa | miękka |
Liczba stron | 128 |
Format | 17.0 x 24.5 cm |
Numer ISBN | 9788361511175 |
Kod paskowy (EAN) | 9788361511175 |