Prezentujemy poradnik dla wielbicieli tradycyjnego, zdrowego jedzenia
Przedstawia dziedzictwo Pomorza, Kujaw, Warmii i Mazur, Podlasia, Mazowsza, Wielkopolski, Śląska, Małopolski z Podhalem, Lubelszczyzny i Podkarpacia. Opisuje, jak zmieniały się i rozwijały się na przestrzeni wieków nasze przyzwyczajenia kulinarne, jaki wpływ na kształt polskiej kuchni mieli bliżsi i dalsi sąsiedzi. W książce tej zamieszczono blisko 200 przepisów na potrawy regionalne, jak kwaśnica, flaki, kołduny, cepeliny, szneki i wiele, wiele innych pochodzących z różnych zakątków Polski. Warto zachować ich smak, bo to skarb naszego dziedzictwa kulturowego, który trzeba chronić i kultywować, aby nie zatracić rodzinnych korzeni. Zaprezentowano tu również najważniejsze i najbardziej oryginalne wyroby regionalne, produkowane z naturalnych składników i według tradycyjnych metod naszych przodków. Są wśród nich między innymi kaszanki, wędzone kiełbasy, chleby pieczone na liściach, twarogi i rozmaite sery, konfitury, rozliczne miody, wiśniówki, orzechówki i inne trunki. Ich jakość potwierdziło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wpisując je na Listę Produktów Tradycyjnych. Te wspaniałe smakołyki warte są polecenia jako alternatywa dla produktów naszpikowanych syntetycznymi konserwantami i polepszaczami smaku.
Wybierzmy się więc na wyprawę po najciekawszych rodzimych kulinariach, by ocalić je od zapomnienia!
Polska kuchnia regionalna
27.61 zł
Podmiot odpowiedzialny za bezpieczeństwo produktu: Multico Oficyna Wydawnicza Sp. z o. o., Aleje Jerozolimskie 53, 00-697 Warszawa (PL), numer telefonu: 22 564 08 00, adres e-mail: biuro@multicobooks.pl
2 w magazynie
Waga | 1.485 kg |
---|---|
Wymiary | 2.3 × 23 × 28 cm |
Autor | praca zbiorowa |
Wydawnictwo | Multico |
Rok wydania | 2012 |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 320 |
Format | 23.0 x 28.0 cm |
Numer ISBN | 9788377631041 |
Kod paskowy (EAN) | 9788377631041 |